Om bowlingskor

Om bowlingskor

Bowlingskor – En nybörjares guide till bättre glid 

Varför ska du köpa ett par bowlingskor?

Den vana discobowlaren känner med säkerhet igen de klassiska stilikoner till bowlingskor som brukar finnas att låna. Den karaktäristiska skinnskon med ingrodd svett som tveklöst bjuder upp till hög friktion mot de den blanka ansatsen. För många är steget in i bowlingens värd köpet av det första klotet. Men en kanske lika viktig del av utrustningen är att köpa ett bar riktigt grymma bowlingskor. Så fort du försöker ett ordentligt sista steg i ansatsen med bra glid kommer du märka skillnaden. Från tvärstopp med ett par röd-vit-blå halldojjor till ett par riktiga bowlingskor från exempelvis Dexter – det är Bättre Bowling!

Hur vet du vilka skor som passar bäst?

Det finns ett antal olika varianter och modeller av bowlingskor, både för herr och dam. Hos Bättre Bowling hittar du de märken och modeller som vi anser levererar högst kvalitet utan att för den skull kosta onödigt mycket. Nedan har vi sammanställt en beskrivning över hur de olika storlekarna kan konverteras till vår svenska standard så du lättare kan hitta rätt. 

En beprövad metod för att mäta fotens längd är att först rita av fotavtrycket på ett papper och därefter mäta längden på avbildningen. Längden, i centimeter, konverteras sedan enkelt till skostorlek med hjälp av tabellen nedan.

Bowlingskor för alla typer av bowlare

För nybörjaren kan exempelvis bowlingskorna Strikeforce vara ett bra första köp. Denna bowlingsko finns för både herr och dam, har en komfortabel passform men utan möjlighet att kunna byta sula. Skon kan med fördel kompletteras med en separat glidsula, exempelvis denna från Pro-Bowl. På så sätt kan du få det där extra glidet som krävs för att upprätthålla bra bowling trots att ansatsen är sträv - utan att äga ett par avancerade bowlingskor!

De lite mer avancerade modellerna, som exempelvis DEXTER SST 6 eller 900 Global 3g, har förutom bekväm passform även finessen att sulan på glidskon kan bytas. På så sätt kan du få samma glid oavsett vilken ansats du spelar på just den dagen. Detta kan vara värdefullt om det exempelvis är extra hög luftfuktighet och en aning strävt på ansatsen. I de flesta modeller kan både sulan på hälen och under trampdynan bytas för att på så sätt kunna ge dig som bowlare exakt det glid som passar din unika spelstil och den ansats som du spelar på för dagen.